[Innehåller länkar till wineandbarrels.se]

Inte alla har en vinkällare där man kan förvara sitt vin under rätt temperatur. Därför är ett vinkylskåp ett bra alternativ där du har fullständig koll på temperaturen.

Vinkylar finns i olika storlekar, i olika färger och för olika typer av installationer. Det finns så många alternativ att det nästan kan kännas lite som en djungel att guida sig igenom. Vare sig du är en glad vinentusiast eller en seriös vinsamlare finns det billiga vinkylare som täcker ditt behov! Vi berättar om vinkylare samt vad du ska tänka på när det gäller rätt förvaring.

Billiga vinkylare som täcker alla behov

Du kanske tänker att det kostar mycket att investera i en bra vinkyl? Det kan det absolut göra men det finns även billiga vinkylare som täcker alla dina behov. Det finns några frågor som du bör ställa dig när du ska investera i en vinkyl. Frågor som när mår vinet som bäst? Vilken temperatur ska jag ha i min vinkylare? Vad händer om det blir för varmt? Innan du väljer vinkyl så bli säker på att du kan svara på några av dessa frågor. Vin lagras som bäst vid en temperatur på 12 grader.

Mindre temperaturskillnader (10–14 grader) är dock okej, men konstant temperatur är hemligheten för bra vinlagring. Om du är intresserad av att lagra vin under flera års tid bör du investera i ett vinlagringsskåp som håller konstant 12 grader. Om vinet ska avnjutas inom 1–1,5 års tid, satsa på en vinkyl som alltid håller korrekt serveringstemperatur istället.

Tänk också på att skaffa vinkylare där vibrationer minimeras.  Vibrationer är skadliga för vinet och bör därför minimeras så mycket som möjligt. Undersök gärna om kompressorn är utrustad med en dämpare alternativt benämns som vibrationsfri när du köper din vinkyl eller ditt vinlagringsskåp. Tänk också på ljuset. Ljus snabbar upp mognadsprocessen av vin på ett felaktigt sätt och därför är vinlagringsskåp alltid utrustade med en solid dörr alternativt en UV-skyddad glasdörr.

Vinkylar är oftast utrustade med en UV-skyddad glasdörr av samma anledning, men dubbelkolla gärna detta vid ditt köp. Korken blir ofta sämre med åren och släpper då in lukt i flaskan. Av den anledningen är det viktigt att man håller vinkylen ren och fri från lukt. Vinets bouquet mognar genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det därför viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *