Din affärsstrategi är en av ditt företags grundstenar. Din verksamhet står och faller med den eftersom alla dina beslut och satsningar ska matchas med din affärsstrategi.
Ett vanligt fel som företagare gör är att vika av från sin ursprungliga strategi och satsa på projekt som inte är relevanta eller vinstgivande. Ibland kan det vara frestande att hoppa på något som kortsiktigt kan innebära framsteg och publicitet men som i längden bara visar sig vara tidsödande och kostsamt.
Därför är det viktigt att alltid hålla sig till sin grundplan. Den kommer leda dig till och stanna hos din målgrupp och göra dina satsningar värdefulla och inkomstbringande.
Hur bygger man upp en bra affärsstrategi?
För att kunna bygga ett starkt företag måste din affärsstrategi vara professionellt och grundligt uppbyggd. Den måste svara på ett antal avgörande frågor. För att du ska kunna gå tillbaka och “rådgöra” med din strategi inför beslut måste din affärsplan vara så pass utvecklad att du med lugn kan fatta dina beslut i visshet om att du följer ditt företags grundsten.
När du tar fram en affärsstrategi är det några frågor som du bör ha med.
- Vilken typ av företag har du startat/ i vilken marknad hör företaget hemma?
- Vilka är företagets mål? Långsiktigt och kortsiktigt.
- Hur långt har du kommit redan och vad är ditt nästa steg?
- Vilka resurser behöver du för att nå dina mål?
- Hur ser din marknad ut just nu?
- Hur blir du konkurrenskraftig?
Vilken marknad jobbar du i?
Beroende på vad ditt företag gör är det hemmahörande i olika branscher. Först och främst, erbjuder ditt företag produkter eller tjänster?
Vilken typ i så fall? Vilken blir din naturliga målgrupp? Det är viktigt att du hittar din marknad och din målgrupp. Det är nämligen i den branschen alla dina satsningar och projekt måste ha sitt fokus. Allt annat kommer att leda dig bort ifrån din målgrupp och de kommer inte att bli lönsamt i längden.
Till exempel: Om ditt företag säljer hundartiklar måste du synliggöra dig inom medier, projekt och hos kunder som skulle vara intresserade av detta. Det är inte lönt att göra reklam i en tidning för motorsport eller att posta reklamkampanjer på sociala medier med fokus på mode.
Det finns olika sätt att hitta din målgrupp på, men det viktigaste i början är att åtminstone ha koll på vilken din målgrupp faktiskt är.
Sammanfattningsvis: Ha koll på vilken marknad och vilken målgrupp som är din och hur du ska nå ut till den. Fokusera på din målgrupp och satsa inte på att hitta andra målgrupper i ett första läge.
Vad är företagets mål?
Vad är ditt företags mål? Planerar du att bygga upp ett imperium med franchise eller vill du hålla ditt företag litet i form av försäljning på nätet eller en liten butik?
Vad är ditt ekonomiska mål långsiktigt och kortsiktigt? Det kan till exempel vara att du kortsiktigt vill få tillbaka de pengar du investerat i företaget medan ditt långsiktiga mål är att omsätta en viss summa pengar per år.
Sammanfattningsvis: Skriv ner dina långsiktiga och kortsiktiga mål och jobba aktivt med att nå dem.
Var är du just nu och vart är du på väg?
Var i processen är du nu? Har du redan en kundkrets? Har du blivit publicerad eller har du tagit fram en ny produkt? Vilka samarbeten har du redan och vilka vill du skaffa dig?
I vilken riktning ska du gå och vad blir ditt nästa steg? Är det marknadsföring, tillverkning eller att söka sponsorer?
Sammanfattningsvis: Gör en plan för hur du ska fortsätta på det du redan påbörjat och ta vara på de chanser du redan skaffat dig.
Vilka resurser krävs för att nå ditt mål?
Gör en lista på vilka resurser du behöver för att komma vidare och nå dina mål. Det kan vara allt ifrån tid, pengar, inventarier, lokal och personal. Hur kan du finansiera detta innan ditt företag blir vinstgivande?
Du kan till exempel:
- Sponsra med egna pengar.
- Skaffa sponsorer.
- Starta ett aktiebolag med flera styrelsemedlemmar.
- Ta företagslån.
Sammanfattningsvis: Gör en lista på vilka resurser som krävs för att du ska kunna fortsätta framåt. Gör en budget och en plan för hur du ska kunna finansiera och skaffa dig dessa.
Hur ser din marknad ut just nu?
Innan du gör någonting egentligen så måste du ha koll på hur din marknad ser ut och vilka konkurrenter du kommer behöva brottas med. Hur stor är efterfrågan på dina produkter? Jobbar du i en attraktiv marknad behöver din affärsplan anpassas efter det. Samma sak om din marknad har en snävare målgrupp. Då måste din affärsplan matcha detta. För att du ska kunna lyckas med att ta dig fram på marknaden måste din plan vara specialdesignad efter hur marknaden funkar kontra vad du har att erbjuda den.
Är dina produkter eller tjänster till exempel säsongsbaserade?
Då måste din affärsplan bland annat innehålla planer för smart marknadsföring.
Hur långt innan bör du till exempel marknadsföra produkten innan den blir relevant.
Att lägga ner pengar på att marknadsföra gräsklippare i december kommer nog inte vara så effektivt. Samtidigt kan du inte vara för sent ute heller. I juni kommer de flesta ha köpt sina gräsklippare redan och då går du miste om kunder ifall du inte varit ute i tillräckligt god tid.
Sammanfattningsvis: Ta reda på hur din bransch fungerar och anpassa dig efter den. Fråga dig till exempel:
- Är din marknad stor och har en stor målgrupp eller är den mer nischad?
- Har du mycket konkurrens eller är din produkt/ tjänst tillräckligt unik.
- Hur mycket omsätter din marknad just nu?
- Hur stor är efterfrågan?
- När är efterfrågan på din produkt/ tjänst som störst?
Hur blir du konkurrenskraftig?
Oavsett vad du erbjuder och i vilken marknad du verkar i kommer du alltid ha konkurrens. Beroende på produkt och tjänst du erbjuder har du fler eller färre konkurrenter.
Ditt mål måste oavsett alltid vara att få över deras köpare till dig. Visst, det kan vara svårt att brottas med stora miljonföretag i början och det kanske inte ens är det som är målet. Men att få kunder att komma till din restaurang istället för till dina konkurrenter eller att få köpare att välja din produkt/ tjänst över andra lokala företag kan vara avgörande för din verksamhet.
Det finns många sätt att tackla konkurrens och det är viktigt att du använder flera olika strategier.
Vanliga strategier kan vara:
- Smart marknadsföring direkt till din målgrupp från flera håll.
- En professionell hemsida med onlineförsäljning.
- Olika typer av marknadsföring, till exempel, sociala plattformar, tidningar, call-centers och annan direktreklam.
- Samarbete med återförsäljare.
- Smakprov/ provprodukter eller nöjd kundgarantier.
- Kampanjer/ special- lockpriser
Sammanfattningsvis: Ta reda på och lokalisera dina konkurrenter och gör upp en plan för hur du ska kunna konkurrera ut dessa. Jobba med olika strategier samtidigt för att synas så mycket som möjligt i din målgrupps närhet.
Tänk efter vad du erbjuder dina kunder. Är din produkt attraktiv eller finns det bättre och billigare alternativ hos andra? Gör en plan för hur din produkt ska säljas oavsett vad dina konkurrenter erbjuder. Fokusera på att ta fram dina produkters/ tjänsters fördelar och försök gömma undan alla nackdelar.

Josefin Nyman är en framstående entreprenör med en passion för innovation och affärsutveckling. Från en tidig ålder visade Josefin en naturlig fallenhet för att identifiera marknadsmöjligheter och omsätta dem till framgångsrika företagsinitiativ.
Efter att ha avslutat sina högskolestudier startade hon sitt första företag, vilket blev startskottet för en rad framgångsrika affärsföretag. Med en kombination av skarpt affärssinne och en förmåga att förutse marknadstrender, har Josefin etablerat sig som en ledande figur inom entreprenörskretsar.
Förutom sitt arbete inom affärsvärlden är Josefin engagerad i flera samhällsinitiativ, särskilt de som stödjer ungt entreprenörskap. På fritiden njuter hon av att koppla av med familj och vänner, utforska nya platser och läsa om de senaste trenderna inom teknik och innovation.